GreenStar – vihreää työ- ja vapaa-ajan matkailua


Se, kun sulkee koti oven takanaan, lähtee siirtymätaipaleelle ja edessä on väliaikainen majapaikka. Se, ettei seuraavia yötä nuku omassa sängyssä. Se, että mielessä on monta asiaa, mitä on hyvä huomioida työarjen sujuvuuden ja oman hyvinvoinnin takaamiseksi. Se, että matkustaminen vaatii vastuulliselta yrittäjältä, työ- ja vapaa-ajan matkaajalta arvovalintoja ja tekoja ilmastonmuutoksen eteen. 


Haluan haastaa sinutkin miettimään, mikä sinulle on tärkeää matkoillasi? Miten arvovalinnat näkyvät valinnoissasi, ajan- ja rahankäytössäsi?



Matkustan säännöllisesti ympäri Suomea työn puolesta – ja haluan matkustaa arvolähtökohdista myös vapaa-ajalla, sillä haluan oppia ymmärtämään maailmaa paremmin tutustumalla eri kulttuureihin, elämäntapoihin ja toki nähdä, kuulla, haistaa ja maistaa – haltioitua maailman kauneudesta. Jotta tämä kauneus olisi edes jollakin tavalla totta jälkipolville, tänä päivänä kukaan ei voi enää olla huomioimatta omaa hiilijalanjälkeään.  Koen tärkeäksi miettiä kulutustottumuksiani ja vaikuttaa niihin asioihin, joihin voin – ja samalla uskoa siihen, että pienilläkin teoillani ja valinnoillani on merkitystä. 


Matkustan julkisilla kulkuneuvoilla aina, kun se on mahdollista. Hotellin miettiminen tuottaa monesti päänvaivaa, sillä sinne olisi voitava siirtyä juna- tai bussiasemalta matkatavaroineen jalkaisin. Keskeinen sijainti on tärkeä myös siksi, jotta voin aamuisin haukata happea ja kävellä töihin. ”Tarkan markan” ihmisenä ja itseni elättävänä yrittäjänä toivon myös edullista hintaa, sillä olemiseni keskittyy usein lähinnä nukkumiseen, suihkussa käyntiin ja joskus aamiaiseen. Vältän hälinää ja tungosta, en tarvitse luxusta, erityisiä oheispalveluja tai merkittäviä mukavuuksia, koska niiden käyttämiseen ei työmatkoilla usein ole aikaa; sen sijaan toivon raikkautta ja vaivattomuutta – ja tunteen siitä, että olen tervetullut, varauksiin liittyvät asiat hoituvat vaivattomasti myös netissä, enkä kuormita ympäristöäni.


GreenStar – laadukasta, edullista ja ympäristöystävällistä majoitusta 


Uusin tuttavuuteni majoituspalveluissa on perheomisteisen 
 Sirpa Läntinen (vas.) ja Jyväskylän tiimiä
GreenStar -hotelliketjun uudehko vuoden 2018 syksyllä avattu hotelli Jyväskylässä, jonne sain yhteistyökumppanini kautta säännölliseen työmatkailuun suunnatun erittäin kilpailukykyisen tarjouksen.  Itseäni puhutteli erityisesti se, että sain henkilökohtaisen yhteydenoton sekä puhelimitse, että sähköpostitse tarjouksen tiimoilta ja etua tarjottiin myös opiskelijoilleni. Koska olen psykologian lisäksi multikiinnostunut ihmisistä, yrittäjyydestä ja palvelukonsepteista, avasin suuni oikeassa kohtaa ja olen siten saanut työmatkoillani ilon ja kunnian tutustua hotellin Sales Ambassadour Sirpa Läntiseen. Hänen kanssaan käydyt keskustelut ovat saaneet tarkemmin ymmärtämään ja kunnioittamaan hotelliketjun virheitä arvoja, jotka näkyvät kaikessa toiminnassa; niin palvelumuotoilussa, henkilökunnan tietotaidossa, asenteissa kuin tulevaisuuden visioissa.


Ketjun ensimmäinen hotelli avautui Joensuuhun 2008, Lahteen 2019 ja uusin tulokas Vaasaan 1/2020. Hotelliketjun toimintaperiaatteena on ympäristöystävällisyys, edullisuus, selkeys ja helppous - jokaisessa kaupungissa. Hotellien rakentamisvaiheissa ja ympäristöystävällisyyttä uudistettaessa on käytetty kotimaisia rakennus- ja sisustusurakoitsijoita  – ja tulevina vuosina saamme mahdollisesti nauttia ketjun ympäristöystävällisistä hotelleista myös muualla Suomessa, mikäli ketjun kriteerit täyttäviä kiinteistöjä löytyy hyödynnettäviksi. Sitä toivon todella, sillä yritys on sitoutunut hiilineutraaliuteen kompensoimalla omia päästöjään ostamalla päästöoikeuksia CO2Eston kautta. Lisäksi energian konkreettisista säästötoimenpiteistä koituva etu on siirretty suoraan asiakkaalle tarkoituksena tarjota konsepti, jossa asiakas maksaa vain tarvituista palveluista.



Green Star –hotelliketju pyrkii aidosti ympäristöä kunnioittaviin ratkaisuihin sitoutumalla kestävään kehitykseen ja oman toiminnan valvomiseen. Toiminnasta uusilla kriteereillä Jyväskylän ja Joensuun hotelleille myönnetty, Lahteen ja Vaasaan haussa oleva Pohjoismainen Ympäristötunnus Joutsenmerkki tuo esiin sen, kuinka ympäristöystävällisiä ratkaisuja on toteutettu sekä teknisesti, pintamateriaaleissa, että käytännön palveluratkaisuissa. Hotelleissa kaikki energia tulee uusiutuvista lähteistä; osa energiasta tuotetaan aurinkopaneeleilla ja sähkön kulutus on 25 % pienempää kuin hotelleissa keskimäärän, vedenkulutus puolestaan 50 % vähäisempää. Pihassa on sähköautojen latauspaikka.


                Miten ympäristöratkaisut näkyvät asiakkaalle? 


Joustavuutta toimintaan on haettu hyödyntämällä nykyaikaisia teknisiä järjestelmiä energian ja kustannusten hallinnassa, toiminnan kehittämisessä sekä taustaorganisaation sekä myynnin työssä. Konkreettisesti  tekniikka näyttäytyy asiakkaalle myöhäisen, klo 21.00 jälkeen tapahtuvan  saapumisen yhteydessä: sisään pääsee varausvahvistuksen mukana saapuvalla koodilla, mikäli tuloaika on klo 21.00 jälkeen. Eteisessä sijaitsee myös automaatti, jossa saa ladattua itselleen koodilla ovikortin, mikäli sattuu sen kadottamaan. Lahdessa vastaanotto on auki 24/7.


Asiakkaalle näkyvimmät ympäristöä kunnioittavat ratkaisut ovat läsnä jo vastaanottoaulassa ja sitä ympäröivässä ruokailu- ja työskentelytilassa. Lähipuiset kalusteet sekä aamiaistarjottimet ovat sekä moderneja ja kauniita, että tehty kestämään aikaa. Seinissä on käytetty ympäristöystävällistä maalia, matot on puolestaan valmistettu kierrätetyistä kalaverkoista ja muovipulloista. Aulatilassa on kaunis Naava-viherseinä sekä ilmaa puhdistavia viherkasveja. Asiakkaiden käytössä oleva kierrätyspiste sijaitsee niin ikään ala-aulassa.  



                        Aamiainen tarjoillaan luomuna ja lähituotteita 
hyödyntäen ja saatavilla on myös gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja. Tarjonnassa on mietitty tarkasti hävikkiä, jonka vuoksi aamiainen on ylenpalttisuuden sijaan rehellinen aamiainen, jossa tarjottavat on huolella mietitty suomalaiseen makuun ja tarpeeseen. Viihtyisässä aamiaisravintolassa tarjolla mm. paikallisen paahtimon Papu-kahvia, Teeleidin teetä, Palokan perinneleipurien sämpylöitä ja ruisleipää sekä Hakamaan Lammastilan tuotteita, kuten hilloja. Yhteistyökumppanit ovat valittu huolella edellyttäen myös heidän sitoutumistaan ympäristövastuullisuuteen.


Aulatilassa on maksutta tarjolla kahvia ja teetä klo 7-21 välillä ja tila tarjoaa kivat, modernit puitteet seurustelulle ja työskentelylle. Kahvia saa viedä huoneeseen ja jokaisessa kerroksessa sijaitsee myös asiakkaiden käytössä oleva minikeittiö, jossa mikroaaltouuni ja astiat sekä koodilukolliset pienet jääkaappiboxit omia eväitä varten. Lapsille on tarjolla leluja ja pelejä, joita voi viedä huoneeseen. Asiakkaiden käytössä on myös pesukone, kuivausrumpu sekä mahdollisuus vaatteiden silittämiseen. Polkupyöriä saa halutessaan lainata, sateenvarjoja tarjoillaan oven edustalla ja matkalaukuille löytyy tarvittaessa sijoituspaikka.


Hotellihuoneissa on energiatehokkaat kompaktit kylpyhuoneet, joissa vedensäästöhanat, joutsenmerkityt pesuaineet, joita myös kerroshoito käyttää, digitaalinen valaistuksenohjaus led-valoineen ja matalaenergiaikkunat. Tilankäyttö huoneissa on tarkkaan harkittua, ne ovat ympäristöä kunnioittavilla vihertävillä väreillä sisustetut ja rauhalliset. Seinän takaa ei kuulu meteliä, tunnelma on yhtä aikaa rauhallinen, raikas ja taatun turvallinen. Portaikot ja hissiaulatilat on valjastettu energiansäästöön puolilämmitteisyyden avulla.


Erityistä plussaa Green Star hotellille siitä, että hinnoittelulla pyritään kannustamaan kimppamajoitukseen; huonehinta on sama riippumatta siitä, onko yöpyjiä 1-3 ja yhdellekin henkilölle hinta on reilusti alhaisempi kuin muissa ketjuhotelleissa. Ainoastaan aamiainen 9 e maksetaan käyttäjämäärän mukaan ja majoituksen saa myös ilman aamiaista. Kantavana ajatuksena on maksaa vain käytetyistä palveluista, joista aamiaisen lisäksi maksullisia ovat pysäköinti ja sähköauton lataus.


Hotelliketju tekee yhteistyötä myös paikallisten koulujen ja muiden yhteistyötahojen kanssa, joista mainittakoon Unesco Mab, ENO Verkkokoulu, Ilmastotori, Hansel, Botania, KonTu, Sähköautot-Nyt! Mielenkiinnolla jään odottamaan, millaisia aluevaltauksia ympäristöystävällisyyden sanansaattajana toimiva hotelliketju vielä tulevaisuudessa tekee – ja kyllä, maaliskuussa nukun taas seuraavat unet GreenStar Jyväskylässä, näkemisiin siis!


Mietithän sinäkin arvojasi.  Saan ilokseni kertoa sinulle GreenStar Hotellien tarjoavan lukijoilleni 10% alennuksen majoituksesta kohteissa GreenStar Joensuu, GreenStar Jyväskylä, GreenStar Vaasa ja GreenStar Lahti. Muistathan, että etu on voimassa 2020.


Varaukset: www.greenstar.fi/fi/varaa ja varaustunnus: -10% .




Kommentit

  1. Hotelleissa todella paljon matkustaneen kirjoittamasi asiat ovat niitä joita myös monesti itse miettinyt ja miten itse voi vaikuttaa asioihin omilla valinnoilla. Olin tammikuussa Lahden Greenstarista ja huomioni kiinnittyi mm.aamupalaan. Sieltä löytyi kaikki tarvittava, ja vatsan sai täyteen. Valikoima oli pieni verrattuna isohin ketjuhotelleihin, mutta ruoka hävikki on varmasti myös pienempi. Vierastan ajatusta, että hotelliaamiaisella pitäisi ottaa lautaselle kaikkea mahdollista vain sen takia kun sitä on tarjolla ja sitten jättää isot kasat. Yksi asia mihin kiinnittänyt myös huomioita on se kun haetaan lisää ruokaa tai kahvia, juotavaa. Otetaan uusi lautanen, kuppi, lasi. Toimimmeko näin myös kotona, vai pyrimmekö vähentämään tiskin määrää, veden ja sähkön kulutusta? Kotona siivoamme astiat usein itse pois pöydästä, hotellissa sen tekee joku muu, mutta Voisimmeko vähentää kulutusta, omaa hiilijalanjälkeä myös tässä?
    Meidän jokaisen pienetkin askeleet ovat merkittäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ajatuksistasi Tuija - olen samaa mieltä, jokaisella pienellä, arkisella ja helpolla teolla on merkitystä niin kotona kuin kaikialla, missä liikumme 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkökulman vaihtamisen taito

Ymmärrä itseäsi: Mielen ja kehon toiminta kriisi- ja stressitilanteessa

Miksi ammatticoach tarvitsee kriisi- ja traumaosaamista?