Coaching- ja valmennusaidot tuottavat menestystä ja hyvinvointia


Millaisia mahdollisuuksia olet suonut itsellesi kasvaa, oppia ja kehittyä siksi ammattilaiseksi, joka voisit parhaimmillasi olla? Entä oletko ottanut apua vastaan ollaksesi se ihminen, ammattilainen, joka voisit ja haluaisit olla?

Saammeko auttaa?


Coaching on tieteiden ja ammattien rajat ylittävä, eri menetelmiä hyödyntävä ohjausmenetelmä, jonka toteuttamisen tapa on ratkaisukeskeinen ja energisoiva. Se on itsetuntemusta ja mielen- ja toiminnanohjauksen taitoja lisäävä prosessi, jossa valmentaja auttaa ihmistä ottamaan käyttöönsä omia voimavarojaan. Coachingissa on kyse ihmisen myönteisestä ja tarkoituksellisesta muutoksesta, itsen hyväksymisestä ja omien vahvuuksien kirkastamisesta, syvällisestä kehittymisestä, reflektoivasta oppimisesta ja omien tavoitteiden asettamisesta. Tänä päivänä coaching onkin jo luonteva osa sekä yksilön, organisaation, että koko työelämän kehittämistä, sillä coaching synnyttää energiaa, joka on elinvoimaisuuden ja uudistumisen ydin.

Koulutettuja Coacheja - Ratkaisukeskeisiä valmentajia työskentelee yhä enenevässä määrin organisaatioissa niin yksityisellä, valtiollisella kuin kunnallisella sektorilla. Heidän tehtävänään on mm. auttaa sekä johtoa, että henkilöstöä tai asiakkaita kasvamaan omissa rooleissaan, saavuttamaan tavoitteitaan ja voimaan paremmin. Yhteistyö coachin kanssa tuottaa tutkitusti mm.

·         syvällisen itsetuntemuksen lisääntymistä henkilökohtaisen kasvuprosessin myötä

·         yhteistyön paranemista, kun moninaisuuden ymmärtäminen lisääntyy

·         sitoutumisen ja työtyytyväisyyden kasvua, kun ilmapiirin avoimuus ja myönteinen, arvostava asenne lisääntyvät

·        ristiriitatilanteiden vähenemistä, kun vuorovaikutus- ja viestintätaidot kehittyvät

·      tuottavuuden lisääntymistä, kun ihmisten potentiaali saadaan käyttöön ja fokusoitumisen taidot vahvistuvat

·        laadun ja tuloksen kasvua, kun kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy

Lapin kesäyliopiston akateeminen Coaching- ja valmennustaitojen peruskoulutus (18 op) on osa koulutuspolkua, jossa hyödynnetään kognitiivista käyttäytymistiedettä, positiivista- ja valmentavaa psykologiaa, organisaatiopsykologisaa, ratkaisukeskeistä toimintaorientaatiota, hyväksymis- ja omistautumisterapeuttista otetta, Enneagrammi-persoonallisuusmallia sekä mindfulness-asennetta. Koulutuksen vahva integratiivinen teoriapohja yhdistettynä vaikuttaviin, parhaiten toimiviin menetelmiin antaa käytännönläheisen ja selkeän perustan mielen valmentamisen taitojen käytäntöön viemiselle.

Coaching- ja valmennustaitojen peruskoulutus yhdistää merkittävällä tavalla yksilön hyvinvoinnin ja kehittymisen ja soveltaa sitä niin oppimiseen, työhyvinvointiin kuin organisaation tavoitteiden saavuttamiseen valmentavaa työotetta hyödyntäen. Valmentavan otteen vahvuus perustuu siihen, että se kasvaa ihmisen ydinasenteeksi ja siirtyy tavaksi toimia, joka vaikuttaa suoraan sekä omaan, että kanssaihmisten hyvinvointiin. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan (Kati Parkkinen 2019) tulevaisuuden muutoksista selviytymisessä keskiössä tuleekin olemaan mentaalinen pääoma eli sellaiset yksilön psykologiset ja emotionaaliset taidot, jotka heijastelevat erityisesti myönteisyyttä, optimismia ja luottamusta eli myönteistä asennetta ihmisiin, asioihin ja ilmiöihin. Lisäksi menestymisemme edellytyksenä on myötätunto, johon liittyy myönteinen, ratkaisukeskeinen vuorovaikutus, onnellisuus- ja hyvinvointitaidot, vahvuudet ja hyvään keskittyminen, sekä psykologinen pääoma: itsetuntemus, realistinen optimismi, tulevaisuususko ja sinnikkyys.

Koulutus on saanut toistuvasti loistavaa palautetta erityisesti siitä, että koulutuksessa kulkevat rinnakkain oma henkilökohtainen kasvuprosessi sekä ammatillinen, valmennustaitojen ja –prosessin oppiminen. Tämänkaltaisessa prosessikoulutuksessa oppiminen tapahtuu pääosin teorian ja harjoitusten jouhevana vuoropuheluna, kokemuksellisesti tiimipedagogiikkaa ja dialogioppimista hyödyntäen, mikä mahdollistaa samalla omassa työssä kehittymisen.

Hyvää palautetta koulutus on saanut myös siitä, että se antaa työkaluja itsen syvälliseen tutkimiseen, tunnetyöskentelyyn, ihmisen käyttäytymisen ymmärtämiseen, stressinhallintaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin – ja tätä kautta koulutus vaikuttaa ihmisten kohtaamiseen, vuorovaikutukseen ja viestintään myönteisesti. Koulutus vie yksilön henkilökohtaista hyvinvointia harppauksin eteenpäin selkiyttäen myös toimintaa ja vahvistaen itseohjautuvuutta.

Työelämän murroksessa ja juuri nyt koronan luomassa muutostilanteessa työntekijöiltä ja esimiehiltä vaaditaan entistä syvempää itsetuntemusta ja uudenlaisia itsensä johtamisen taitoja ajatusten, tunteiden ja toiminnanohjauksen saralla. Viime aikoina onkin tutkimuksissa havaittu, että tulevaisuuden tärkeimpiä työelämä-, esimies- ja johtamistaitoja ovat itsetuntemuksen kautta toisten tuntemukseen tähtäävät tunne- ja vuorovaikutustaidot, ystävällisyys ja myötätunto, joiden avulla vahvistetaan ihmisen perustarpeiden tyydyttymistä – mikä luo puolestaan luottamusta, sitoutumista ja työnimua. Hyvinvoiva ja toimiva työyhteisö, jossa psykologinen turvallisuuden tunne on vahva ja työtehtävissä on mahdollisuus oppia ja kasvaa, on saavutettavissa itsetuntemukseen syventymällä ja siihen liittyviä taitoja kehittämällä.

Peruskoulutuksen jälkeen Lapin kesäyliopisto tarjoaa mahdollisuuden syventää taitoja erityisesti edellä mainitussa työelämäkontekstissa antamalla taitoja, kykyä ja työvälineitä työelämän, yritystoiminnan ja ympäristön tuomiin muutoksiin, mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Coaching- ja valmennustaitojen syventävä koulutus (18 op) on koulutuspolun toinen osa, jossa erilaisten ihmisten ja käyttäytymistyylien ymmärtäminen (DISC), NVC –malli (non violent communication) ja kriisityön, konfliktitilanteiden ja sovittelun sovellutukset luovat avaimia rakentavaan yhteistyöhön.  Opiskelija vahvistaa työelämän tunnetaitoja, perehtyy muutos- ja työkykyjohtamiseen ja vaikuttavan coaching-prosessin rakentamiseen organisaatioissa. Koulutus vahvistaa Coach –identiteetin syntymistä ja oman osaamisen tuotteistamista, jonka myötä oma coaching- ja valmennustaitoja hyödyntävä paikka työelämässä vahvistuu.

Ongelmien ratkaiseminen ja nykytilanteessa pärjääminen on sen ajattelemista, mikä on olennaista ja tärkeää juuri nyt. Tule mukaan rakentamaan positiivisen vahvistamisen ja arvostamisen kulttuuria, jossa pääpaino on tekemisen, yrittämisen ja kokeilemisen kautta kehittymisessä, kannustamisessa, omien vahvuuksien tunnistamisessa ja ennen kaikkea jokaisen ihmisen hyvän tahdon ja kauneuden näkemisessä. Koulutus kannattaa aina; se on oman energian ja resurssien viemistä kiinnostuksen suuntaan ja tuottaa pääomaa, jota kukaan ei ota pois. Mitä tänään kylvät, sitä kastelet huomenna ja niität tulevaisuudessa.

Seuraava Coaching- ja valmennustaitojen peruskoulutus (18 op) alkaa Rovaniemellä syyskuun alussa 2021. Hyppää nyt mukaan suosittuun peruskoulutukseen, jotta pääset osaksi akateemista coaching -koulutusten jatkumoa ja olet osa modernia, hyvinvoinnilla työelämää uudistavaa huippuosaamista!

Ilmoittautumisohjeet sekä tarkempaa tietoa koulutuksen sisällöstä ja kouluttajista löydät täältä:

https://www.lapinkesayliopisto.fi/events/Coaching--ja-valmennustaitojen-peruskoulutus-(18-op)-292021-%E2%80%93-2422022/41051/d16898a2-bd60-4ca5-b737-db26a3844c48


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkökulman vaihtamisen taito

Miksi ammatticoach tarvitsee kriisi- ja traumaosaamista?

Ymmärrä itseäsi: Mielen ja kehon toiminta kriisi- ja stressitilanteessa