Oodi positiivisuudelle - Mitä annettavaa sinulla on elämälle?


Tiesitkö, että positiivisuus on tärkeä mielenterveystaito? Elämässä tarvitaan pitkän aikavälin myönteisyyttä ja siihen liittyviä taitoja. Positiivisuus ei ole hymyilevää kepeyttä, vaan se on kokonaisvaltainen mielentila, tapa katsoa maailmaa myönteisyyden, mahdollisuuksien ja ratkaisukeskeisyyden läpi vaikeuksienkin keskellä. Se sisältää myös ajatuksen resilienssistä eli toipumisen taidosta ja sisukkuudesta, jossa piilee toiveikkuus ja kyky työskennellä pitkäjänteisesti päämääriensä eteen. Positiivisuus on siis hyvään keskittymistä ja samalla myös lempeyttä ja myötätuntoa itseä ja muita kohtaan eli hyvän näkyväksi tekemistä. Hyvyys tai hyvä ei ole vain jokin tila tai ominaisuus vaan pikemminkin mahdollisuus. Hyvä on pyrkimystä ja tavoittelemista. Hyvyys on suunta. Ihminen intentionaalisena olentona  tavoittelee jatkuvasti jotain. Olemme aina menossa johonkin suuntaan. Positiivisuudessa tuo suunta –pohjavire on rakkaus. Rakkaus on suhtautumistapa – arkista peruslämpöä ja huolenpitoa. Pidämme huolta ja välitämme toisistamme. Kun antaa rakkautta, se tulee varmasti takaisin.

Viisas matkaaja pohtii menneitä polkujaan ja ottaa opikseen ennen kuin syöksyy uuteen. Positiivisuus elämäntaitona ja -asenteena vaatii valmiutta psykologiseen ja henkiseen kasvuun ja eheytymiseen, jotta voi tulla siksi ihmiseksi, joka aidosti on. Psykologinen, inhimillinen kasvu on ajatusten, tunteiden, toiminnan ja tahdon yhteen kietoutuneisuuden ymmärtämistä ja oman persoonallisuuden (fyysinen, sosiaalinen, kulttuurinen, kasvatettu, temperamenttinen ja ydinminä) tuntemista. Henkinen kasvu puolestaan on elämän merkityksen syventämistä eli ihmisen ydinolemuksen, sisäisen minän ja elämän tarkoituksellisuuden selvittämistä. Henkinen kasvu on myös sitä, että ihminen oppii kunnioittamaan ja arvostamaan kulttuuria, tietoa, luontoa ja kauneutta eri muodoissaan sekä löytämään niistä elämän merkitystä. Kauneus on myös yhteyttä ulkopuoliseen todellisuuteen; luonnonilmiöt, taide-elämys tai musiikkinautinto merkitsee liittymistä johonkin suurempaan, joka on yhtä aikaa ihmisen sisällä ja ulkopuolella. Samalla kauneus on täysin omakohtainen kokemus, joka vahvistaa positiivisuutta ja elämäniloa.

Omalla asenteella voi kutsua luokseen erilaisia tapahtumia ja vahvistaa tunnetiloja. Aivomme ovat neuroplastiset ja ne muokkautuvat sen mukaan miten niitä käytetään. Sen ansiosta voi ajattelemalla ja etenkin tuntemalla muokata niitä haluamaansa suuntaan. Jos ajattelee kielteisiä asioita tai asennoituu negatiivisesti, ne radat vahvistuvat aivoissa. Myönteisiä asioita ajattelemalla niitä tukevat radat voimistuvat.  Mitä enemmän asennoituu hyvään, sitä helpompaa siitä tulee. Myönteisyyteen tukeutuminen lisää mielen kykyä tyyntyä, joka edesauttaa perspektiiviä laajenemaan ja aivoihin juurtuu vahvuutta, palautumiskykyä, valoisaa mielialaa ja minäpystyvyyden tunnetta. Nämä yhdessä auttavat kohtaamaan vaikeudet positiivisella vireellä ja tekemään itselle ja lähiympäristölle oikeita valintoja.

Psykologisen ja henkisen kasvun näkökulmasta usein positiivisimpia ihmisiä ovat he, jotka ovat kohdanneet elämänsä rajallisuuden ja tehneet töitä itsetuntemuksensa ja asenteensa eteen, sillä kasvu luo väistämättä näköaloiksi kiitollisuutta, arvokkuutta ja syvyyttä – erilaisia tasoja nähdä ja ymmärtää maailmaa ja ihmiselämän lainalaisuuksia. He uskaltavat tuhlata päiviä niihin asioihin, jotka ovat merkityksellisiä ja muistavat, että yleisesti tärkeinä pidetyt asiat eivät aina ole niitä, jotka ovat merkityksellisiä.

Elämä tuo eteen niin syviä vesiä kuin tyyntä – pyytämättä ja aivan kaikille. Tiedämme, ettei matka itseen lopu koskaan, kun uskaltaa antautua elämän kasvatettavaksi. Elämä ei ole kuitenkaan niin vakavaa tai monimutkaista kuin mieli saattaa väittää - nauraminen on parasta sielunhoitoa ja perusasioiden äärellä pysyminen suurinta elämäntaitoa ja -hallintaa. Itselleni positiivisuutta on myönteisyyden vaalimisen lisäksi ajatella niin, että ensisijaisesti asiat ovat hyvin. Elämä on juhla, jota ei tarvitse ansaita, vaan jokainen on osallinen ja vastuullinen vaalimaan omaa nautinnollista eloaan jo oman ihmisarvonsa vuoksi. Elämä ei anna ansioista, se antaa armosta. Liekitän itseni näkemään asioiden hyvät puolet ja pidän yllä uteliasta elämänasennetta, joka auttaa näkemään tulevaisuuden kiinnostavana, valoisana ja vetovoimaisena. Siksi hakeudun mieluiten myönteiseen seuraan, sillä energiaa syövät ihmiset toimivat kuin paloletku sammuttaen sen roihun, joka itsessä palaa. Positiivisuutta itselleni on myös sietää omaa keskeneräisyyttäni sekä sitä, että asiat eivät mene aina toivomallani tavalla – joskus ne voivat mennä jopa paremmin, mutta mutkan ja viiveen kautta. Kaikki ei aina mene putkeen, joskus selviää vain hatarasti – ja välillä on hyväksi elellä kepeästi huolten tai kipujen keskellä. Joskus täytyy pidellä kiinni tiukasti, mutta yleensä kannattaa vain päästää irti. Tulevaisuuttani suunnittelen mielelläni siten, että se tuottaisi tunnemuistoiksi sopivaa keveyttä ilon ja syvyyden ristiaallokossa. Että vanhana olisin viisas ja terävästi lempeä tietäen, että olen elänyt tarpeideni myötäisesti, toteuttanut unelmiani, rakastanut ja saanut rakkautta. Mitä sinulle positiivisuus merkitsee?

Positiivisuuden kantavana voimana on ajatus-, tunne- ja toimintamalli siitä, miten toimintakykyisen ihmisen on mahdollista saada toteutumaan haluamansa mielentila ja toivomansa asiat. Oma alitajuinen mieli (90 %) on saatava vakuuttuneeksi tietoisen mielen (10%) tavoitteista. Aihetta on alun perin lähestytty henkisten oppien ja jopa magian kautta, siitä siirrytty psykologian kehittymisen kautta ihmismielen toiminnasta saadun tiedon myötä todentamaan asiaa neurotieteiden kautta kvanttifysiikkaan ja energiapsykiatriaan. Positiivinen psykologia on tutkimuksissaan osoittanut mm. myönteisyyden vaalimisen, vahvuuksiin keskittymisen, hyveiden toteuttamisen ja ystävällisyyden toivoa luovan merkityksen.  Tiedämme, että tarvitsemme asiasta riippuen joko 3:1 tai 6:1 myönteisiä asioita kumotaksemme negatiivisuuden tai kokemamme loukkaukset. Olen miettinyt paljon, miksi suomalaisessa eetoksessa on edelleen vaikeaa hyväksyä positiivisuus ja valtaa pitää se ajatus, että positiivisuus on tyhmyyden merkki, omasta ilosta ja onnesta kertominen on leuhkimista tai että myönteisyys lakaisisi ongelmat maton alle? Kyse taitaa olla positiivisen psykologian väärin tulkinnasta, sillä tämän poikkitieteellisen ja soveltavan tieteenalan syvältä kaivetut tutkimustulokset ovat helposti lähestyttäviä ja yksinkertaisia – ja yksinkertaisuudessa loogisuudessaan herättävät epäuskoa kyynikoissa.

Epäröinnin kynnyksellä kysy kuinka paljon rohkeutta
uskallat jättää tänään käyttämättä? - Tommy Taberman
Ajat muuttuvat, suuntaukset muuttuvat, tieto muuttuu, joten takin kääntäminen on enemmän kuin hyvä asia siitäkin huolimatta, että on totuttu menemään sisulla maaliin, uskottu, että itku pitkästä ilosta, kehotettu pitämään kynttilää vakan alla ja kerrottu, että joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Positiivisuuden kritiikki onkin myös sitä, että ajatusmalleja ja mielipiteitä – ja kansallisia uskomuksia - on vaikeaa ja tuskallista muuttaa, koska kyse on perustavaa laatuaan olevista syvälle juurtuneista ihmismielen kerroksista. Usein tämä muutos on myös hidasta, työlästä ja sitä vastustetaan. Vanhat uskomukset ja kielteisyyteen takertuminen ovat juuri se kasvualusta katkeruudelle, jota tuskin kukaan meistä toivoo tai haluaa elämäänsä. Aina ei tarvitse olla oikeassa, mielipiteissään vahva tai päätöksissään nopea, vaan mielipiteitä saa vaihtaa, arvoja arvioida ja asenteista luottaen luopua. Uskomusten laadulla on väliä; jos uskoo, että voi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa, tekee helpommin asioita sen eteen. Kielteisyyden kautta vaikuttamaan pyrkiminen ei johda mihinkään muuhun kuin pelon ilmapiiriin.

Mitä tulee huoneeseen, kun sinä astut sinne?

Haluaisin kannustaa kaikkia ihmisiä tämän positiivisuusviikon kunniaksi jakamaan otteita omasta hyvästä arjesta ja juhlahetkistä. Hyvistä asioista kertominen on valinta, joka lisää niiden huomaamista omassa ympäristössä, itsessä ja toisissa – ja kiihdyttää hyvän kierrettä. Se ei jätä huomioimatta vaikeuksia ja murheita, vaan päinvastoin se kertoo siitä, että olet ottanut vastuun omasta onnellisuudestasi ja hyvinvoinnistasi ja uskallat kertoa siitä muille. Meillä on 365 päivää vuodessa valita mihin kiinnitämme huomiomme ja mihin kohdistamme tunteemme. Hyvät tunteet tarttuvat samalla tavoin kuin huonot, ja jokainen voi päättää kumpaa haluaa elämässään vaalia ja millaista ilmapiiriä rakentaa.  Sinun onnelliset hetkesi saattavat olla inspiraationa ja toivon lähteenä jollekin toiselle, joka ehkä kamppailee valon ja varjon välimaastossa ja miettii, miten saisi omaan elämäänsä enemmän hyvää ja kaunista. Myönteisyyden valitseminen ei ole sitä, että pakenee murheita tai ettei jakaisi niitä kenenkään kanssa yrittäen selviytyä yksin. Positiivinen ihminen ymmärtää tarvita toisia ja tietää, että yhteenkuuluvuuden tunne yhdistettynä itsemyötätuntoiseen asenteeseen auttaa nousemaan kuilusta. Tarvitsemme toisia heittämään meille tikkaat silloin, kun emme itse jaksa tai pysty kiipeämään pohjalta reunalle ja ylittämän sitä. Auttamalla toisia myös oma onnellisuus lisääntyy.  

Haluan uskoa, että tuskin kukaan itsensä läpikotaisin tunteva aikuinen enää sortuu ärsyyntymään myönteisistä somepäivityksistä tai blogiteksteistä, jotka kertovat sen hetkisistä ilon ja onnen aiheista, vaan ymmärtää ottaa ne inspiraationa, vertaisilona ja –tukena. Itsetuntoinen aikuinen ymmärtää olla kadehtimatta sen hetkiseen elämäänsä aidosti tyytyväistä ihmistä, koska tietää, että jokaisella on ristinsä kannettavanaan. Jos ei salli itselleen valoa, positiivisuutta, onnea tai kiitollisuutta, sietää sitä huonosti myös toisissa. Siksi kannustankin: älä pelkää sitä, mitä muut ajattelevat sinusta, sillä se kertoo vain heistä itsestään. Toisten voimakkaat tunnereaktiot kumpuavat aina menneisyydestä, eikä niillä ole mitään tekemistä sinun kanssasi.

Jos reagoit itse negatiivisesti toisten ihmisten onneen, menestykseen, mieti mitä se kertoo sinusta? Mitä syvin sisimpäsi kaipaa? Miten oma inhimillinen kateuden tunteesi voi auttaa tavoittelemaan niitä asioita, jotka ovat sinulle merkityksellisiä ja tärkeitä? Millaista polkua elämä kutsuu sinua kulkemaan? Kun löydät oman paikkasi elämässä, et enää sorru vertailemaan itseäsi toisiin, vaan tiedät missä ja miten juuri sinun on hyvä olla.

Positiivisuus on mielenterveystaidon lisäksi tärkeä itsensä johtamisen taito, jota jokainen voi oppia. Se on valtava voimavara, jota saamme syntymälahjana eri määrän, mutta jota jokaisella on luontaisesti. Koska elämästä muodostuu sellaista, millaiseksi sen ajattelemme, mitä siltä odotamme ja mitä vaalimme – ei liene tarvitse miettiä kannattaako tämän taidon harjoittaminen J


Ole lempeä itsellesi ja toisille, tee parhaasi, nauti elämästäsi –

olet ansainnut sen – ja kerro siitä muille!

Mieti kenen mielipiteillä on sinulle väliä. Pyydä apua,

 kun sitä tarvitset ja usko, että saat sitä!

Etsi paikka, mihin istutat positiivisuuden siemenen –

ja laita hyvä kiertämään!

Elämä on puolellasi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkökulman vaihtamisen taito

Miksi ammatticoach tarvitsee kriisi- ja traumaosaamista?

Ymmärrä itseäsi: Mielen ja kehon toiminta kriisi- ja stressitilanteessa