Hyvän kesäloman resepti - vaali synnynnäisiä supervoimiasi


” - Minä olen lomalla, Ruttuvaari sanoi nyrpeänä. – Minä saan unohtaa mitä haluan. Unohtaminen on mukavaa. Aion unohtaa kaiken muun paitsi muutamat hauskat asiat, jotka ovat minusta tärkeitä.” Muumilaakson marraskuu

Tove Janssonin elämäntaitojen helmet - muumit viisauksineen - ovat kulkeneet matkassani niin kauan kuin muistan. Juuri tämän kesäloman kynnyksellä puhuttelee Muumimamman lausahdus teoksessa Vaarallinen juhannus: – Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää, Muumimamma sanoi itsekseen. – Mutta miksi kaiken pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut?”

Niinpä. Viimeisen työviikon sulostuttaja on ollut helle - ja mikä parasta ovat lämpö ja valo tehneet kesälomaa edeltävistä töistä kepeämpiä, vaikka aiheet painavia ovat olleetkin. Laskeutuminen vapaalle alkakoon, mutta millaisissa tunnelmissa? Kymmenen yrittäjävuoden aikana lomalle jääminen on eronnut huomattavasti palkkatyöhön liittyvistä ajoista, jolloin maailma piti saada valmiiksi ennen lomaa, asiakkaita olisi tullut ovista ja ikkunoista ja aina jäi jotain kesken – samaan aikaan tietoisena siitä, että kesän jälkeen asiakkaiden kriisit eskaloituvat ja oravanpyörä jatkuu. Nyt, kun kiire tai kiireettömyys on itse valittua, siihen suhtautuu eri tavalla. Tänäkään vuonna lomaa ei edellä kiireetön aika, mutta läsnäolevan levollinen kylläkin. Minä ehdin, minä riitän ja minä maltan jäädä lomalle, niin mukavia kun työt olisivatkin.

Ystäväni kanssa jutellessa mieleni kirkastui: yrittäjyys ei niinkään määrittele minua ja lomaani, mutta käyttäytymistieteilijyys kylläkin. Katson aina maailmaa psykologian silmälasien läpi ja kuten arvaat, psykologiset asiat ovat läsnä aina ja kaikkialla. Siksi olen oppinut olemaan arvottamatta arkea ja pyhää, työpäiviä ja lomaa, sillä oma tapani katsoa maailmaa ei katso aikaa eikä paikkaa, eikä sitä voi erottaa omaksi elämän osakseen. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää pitää huolta vireystilastaan ja palautumisestaan, sillä mukavatkin asiat kuormittavat - joten mitkä ovat onnistuneen loman ainekset juuri nyt, korona-kevään jälkeen?

”Jos yritän saada kaiken entiselleen, minusta itsestänikin tulee samanlainen kuin ennen.”
Vilijonkka, Näkymätön lapsi


Ajattelin, etten mainitse sanallakaan koronaa, mutta pakkohan se on, kun se on järjestellyt melko pitkäksi aikaa elämisen raamit. Keho ja mieli ehtivät laskea normaalielämän kierrokset ja rajoitteista oli melkein tulla uusi normaali, johon elo asettui. Kevään aikainen elämä oli monella – minut mukaan lukien –  tasaista ja neljän seinän sisällä tapahtuvaa, johon mieli taipui ja sopeutui. Olennaiset arvot asettuivat vankasti käytäntöön ja pienistä jo esi-isiemme tietämistä asioista tuli tärkeitä. Mutta se, mitä tapahtui kesän kynnyksellä, ei vastannutkaan odotuksia eikä juuri sopeutuneen kehon ja mielen asetuksia; uutta kesäksi povattua virusaaltoa ei tullutkaan, vaan valtakunta avautui ennätysvauhtia. Monen mielessä tämä herätti ristiriitaisia tunnelmia, sillä oma varautuminen hiljaiseloon ja elämän supistaminen ei enää olekaan välttämätöntä. Kun mahdollisuudet avautuvat, mieli halajaa helposti paluuta entisen kaltaisiin lomasuunnitelmiin ja tässäpä dilemma; mikä on juuri minulle arvokasta ja tärkeää tänä kesänä?

”Kummallista, että saattaa masentua ja tulla vihaiseksi siitä, että on liian hyvät oltavat. Mutta minkä sille mahtaa, jos niin on. Silloin on parasta aloittaa uudelleen toisesta päästä.”
Muumimamma, Muumipappa ja meri

”Perhettään täytyy toisinaan tuulettaa”, sanoo Muumipeikko teoksessa Taikatalvi. Onnistuneeseen lomaan voi ammentaa aineksia perinteisen psykologian kautta. Kaikki tietävät, että hyvissä ajoin ennen lomaa on arvokasta pitää perhepalaveri, jossa

  •              mietitään mitä itse kukin kesältä odottaa ja millaisia lomaan liittyviä tarpeita, toiveita ja odotuksia on ilmassa
  •          sovitetaan tarpeet yhteen siten, että kukin saa sitä, mitä toivoo, eikä kukaan väsy liialliseen työleirimeininkiin – eikä kenenkään tarvitse olla ylisosiaalinen tai yksinäinen – päätetään ketä tavataan, millä kokoonpanolla ja milloin
  •          varataan aikaa olemiselle, levolle ja spontaanille toiminnalle
  •          mietitään rahan käyttöä
  •          ….ja riidellään tutuksi käyneet lomariidat jo ennakkoon, niin ensimmäiset lomaviikot eivät mene pilalle!
  •          …ja sovitaan käytännöistä kuinka muutetaan suunnitelmia, jos elonolo ei vastaa odotuksia.




”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin taas auringonnousu.”  Muumipappa

Kun tämä kaikki on kunnossa, mitä jos keräisitkin onnistuneen loman ainekset viidestä ihmisen toimintaa ohjaavasta supervoimasta, jotka jokainen meistä saa syntymälahjana? Ne ovat ehkä juuri nyt erityisen käyttökelpoisia, kun ulkomaanmatkat ja kulttuuririennot ovat pannassa ja jotain muuta pitäisi tai saisi keksiä:

                 Innostus
                Uteliaisuus
                Kyky käsitellä palautetta
               Myötätunto ja empatia
               Mielikuvitus

Ensimmäinen supervoima on innostus, joka suuntaa pitkälti sitä, mihin huomiomme kiinnittyy ja mistä inspiroidumme; se tuo mukanaan myös motivaation. Itsen myönteinen huomioiminen ja myönteiset odotukset vaikuttavat paljon sekä onnistuneeseen lomaan, että hyvinvointiin. Mistä voisit innostua ja inspiroitua tänä kesänä, vaikka alkuperäiset suunnitelmasi ja odotuksesi eivät ehkä täyttyneetkään? Se, mistä innostut, tulee kasvattamaan osaansa elämässäsi, sillä elämän energia kulkee huomion suuntaan.

”Huomenna on uusi pitkä päivä, sanoi äiti. –Aivan jokaisen oma alusta loppuun. Se on hauska ajatus.” Muumipappa ja meri


Synnymme täynnä intoa ja toisen supervoimamme uteliaisuuden saattelemana – maailma on kiehtova paikka, johon tutustuminen alkaa läheltä. Uteliaisuus on perusselviytymistaito, joka johtaa sisäsyntyiseen haluun oppia, tutkia, tarkastella ja ymmärtää. Kolmas supervoima, kyky käsitellä palautetta puolestaan on taito, joka varmistaa, että opimme asioista, joita innostuneen uteliaisuuden avulla löydämme. Mihin sinä voisit suhtautua lapsenomaisella uteliaisuudella? Mikä vetää puoleensa? Mihin sellaiseen nyt olisi aikaa, mihin aikaisempina kesinä ei ehkä ollut? Mitä haluaisit oppia, opetella? Taitoja ei tarvitse arvottaa. Oppimisen kohde voi olla myös tunnetila ja se on vastuun opettelua tunnetilaan johtavien ajatusten ja tekemisten vaalimisesta.

”Maailmassa ei ole mitään mukavampaa kuin viihtyminen, eikä mikään ole helpompaa.” 
- Mymmeli

Tiedämme, että laadukkaat sosiaaliset kohtaamiset on merkittävä onnellisuustekijä ja pitkän iän salaisuus. Tutkimusten mukaan on merkittävämpää ympäröidä itsensä läheisillä ihmisillä kuin keskittyä oikein syömiseen ja liikkumiseen. Haluatko siis oppia armoa ja jotain uutta itsestäsi ja toisista? Tähän liittyy innostuksen ohella neljäs supervoima myötätunto, jonka voi jakaa kolmeen osaan. Ensimmäinen on empatian kokemus, toinen motivaatio toimia toisten hyväksi ja kolmas itse toiminta. Oma tulkinta tilanteesta vaikuttaa jokaiseen askeleeseen.

Vain olemalla innostunut ja kiinnostunut toisesta, voit luoda yhteyttä, luottamusta ja inspiroida toisia ja samalla itseäsi. Myötätunto on yhtä aikaa levollinen, olemisen ja yhteyden olotila sekä väkevä voima. Se on luontaista kykyä kokea ja rakentaa yhteyttä ja luottamusta muihin. Samalla se on tietoisuutta omista tunteista ja ajatuksista, armollisuutta itselle, toisten ymmärtämistä ja tekoja toisten hyväksi. Se on itsestä ja toisista huolen pitämistä; se vapauttaa ilon ja tuo elämään onnellisuutta.

”Minä tunsin itseni niin onnelliseksi, etten edes pelännyt tämän hetken menevän ohi.” 
- Muumipappa

Empatia on kykyä nähdä maailma muiden silmin. Elämä lomalla tuntuu paremmalta, kun uskoo, että ihmiset tekevät parhaansa.  Sen sijaan, että vihastuu, arvostelee, odottaa muutosta tai miettii miten asioiden pitäisi olla, keskittyykin siihen miten asiat ovat. Koska tiedämme, että ihminen lopettaa vertailun ja arvostelun, kun hänellä on hyvä olla itsensä kanssa ja näkee hyvän toisissa, miten sinä voisit keskittyä aktiivisesti siihen, että hyväksyisit tämän hetken ja olisit ystävällisesti läsnä itsellesi? Mitä ovat ne syvimmät tarpeet, joiden toteutuminen tekee lomastasi sinulle parhaan mahdollisen?

Viides supervoima mielikuvitus tuo mukanaan kyvyn rakentaa unelmia ja unelmat puolestaan tekevät elämästä elämisen arvoisen. Kyky kuvitella on yksi tärkeimmistä itsensä johtamisen taidoista; unelmista syntyy tavoitteita ja tavoitteet johtavat toimintaan. Toimintaa puolestaan buustaa innostus, inspiraatio ja niistä syntyvä myönteinen tunnetila, jossa on mukana myötätuntoa ja armoa varmistamaan toiminnan jatkuvuus. Mikä unelmasi voisi tällä lomalla toteutua? Entä uskaltautuisitko syvästi itsesi äärelle kysymään, mistä aidosti unelmoit? Pysähtyisitkö kenties tekemään unelmakartan ja uskomaan sen voimaan? Koska näköaisti on vahvin aistimme ja mielikuvitus suuri supervoima, kaikki mitä voit kuvitella ja aidosti silmiesi eteen saattaa, suuntaa huomiotasi myös alitajuisesti kohti unelmaasi.  Miksipä et sitä käyttäisi?

”Kaikki muuttuu vaikeaksi, jos haluaa omistaa esineitä, kantaa niitä mukanaan ja pitää omanaan. Minä vain katselen niitä, ja kun lähden tieheni, ne ovat minulla päässäni. Se on paljon mukavampaa kuin matkalaukkujen raahaaminen.”
Muumipeikko ja pyrstötähti

Toivon sinulle intoa, uteliaisuutta, kykyä ja malttia oppia saamastasi palautteesta, myötätuntoa ja unelmien voimaa tähän kesään – ja samaa myös itselleni!

Tämä tyttö ei väistä tai pelkää missään. Hän juhlii ja riehuu tai on ikävissään. Hän siitä niin tykkää ja siinä on syy. Hän on hurmaava, kiukkuinen, onnekas Myy. – Myy

 <3:lla Katja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkökulman vaihtamisen taito

Miksi ammatticoach tarvitsee kriisi- ja traumaosaamista?

Ymmärrä itseäsi: Mielen ja kehon toiminta kriisi- ja stressitilanteessa