Elämäntapamuutoksen vaiheet


 Lopeta uskomasta kaikkia ajatuksiasi, sillä mielellä on kyky tehdä kaikista asioista elämän ja kuoleman kysymyksiä - etenkin väsyneenä, stressaantuneena ja muutoksen kynnyksellä. Mieli yrittää monin tavoin huijata uskomaan, että ihminen on onnellinen kontrolloidessaan itseään, tekemisiään ja olemistaan. Suoritusta palvovassa maailmassa moni ei salli itsensä levätä ja olla. Murehtimalla neuroottisesti kaikesta mitä itseltään kieltää, kutsuu luokseen syyllisyyttä ja luo itselleen ankaran ja tuomitsevan ympäristön, jossa ei ole tilaa luoda sen kaltaista onnellisuutta, jota aidosti tarvitsee. Sen sijaan, että rakastaa itseään, kehoaan ja elämäänsä silloin, kun se luo täydelliseltä näyttävät olosuhteet, on kannattavampaa opetella luomaan hyvä arki ja terveitä ja onnellisia ajatuksia. 

Jokaisella meistä on lupa määrittää oma hyvä olonsa - ja päättää polkunsa sen saavuttamiseksi. Siitäkin huolimatta, että ulkoisesti hyvän elämän mallikappaleita puskee näkyville joka paikasta. Hyvää elämää, hyvää oloa ja onnellisuutta on tutkittu Suomessakin jo kohtuullisen pitkään ja tutkimustulokset ovat hieman erilaisia riippuen mistä kulmasta asiaa lähestytään. Suurin löydös arkisen hyvinvoinnin kannalta lienee ollut suuri itsestäänselvyys eli jo Freudin aikanaan lanseeraama kyky rakastaa ja tehdä työtä yhdistettynä läsnäolon taitoon ja kiireestä luopumiseen, sekä sisäiseen lupaan käyttää aikaa asioihin, joiden tekemisestä nauttii. Toki nämä asiat pitävät sisällään liki käsittämättömän määrän eri vivahteita ja määritelmiä. Tärkeimpänä on kuitenkin se, mitä hyvä olo itse kullekin merkitsee.  

  • Ota hetki aikaa, hengitä muutaman kerran syvän sisään ja ulos, ja anna mieleesi nousta kuva sinusta, kun voit hyvin. Millaiselta sinusta tuntuu? Miltä näytät? Mitä teet? Millaisia värejä siihen liittyy? Jos haluat vahvistaa mielikuvaa, voit piirtää tai kirjoittaa siitä. 


Todennäköisesti mieleesi piirtyi jokin ajatus, tunne tai mielikuva, että hyvän olon saavuttamiseen tarvitaan sekä fyysisiä, että psyykkisiä elementtejä, henkistä voimaa, sosiaalisia suhteita, älyllisiä virikkeitä – eikä taloudellisista resursseistakaan haittaa ole. Jokaiselle lopputulos on omanlaisensa, mutta näiden saavuttamiseen on vain yksi reitti: hyvä itsetuntemus ja itsen hyväksyminen, omien elämänarvojen tunnistaminen, tavoitteen asettaminen ja pakoista hellittäminen. Mutta miksi? 

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääntyminen on itsensä tuntemisen ja sisäisen voiman löytämisen matka, joka vaatii sitoutumista. Se edellyttää omaan mieleen ja kehoon tutustumista, mikä tapahtuu vain omien asioiden, omien arvojen ja oman elämäntavan äärelle pysähtymisenä. Tuntemalla oman kasvuhistoriansa ja sen synnyttämät uskomukset ja tunnelukot, synnynnäisen temperamenttinsa, sokeat pisteensä, vahvuutensa ja voimavaransa, voi elää nauttien läsnä tässä hetkessä ja suuntautua luottavaisesti tulevaan.  

  • Mikä sinulle on tärkeää?

  • Mitä kehosi tarvitsee?

  • Mitä mielesi kaipaa?

  • Mitä oikeasti haluat?

  • Mistä sinun kannattaa luopua? 


Olennaista on, että otat vastuun omasta käyttäytymisestäsi, teoistasi, sanoistasi, ajatuksistasi, tunteistasi ja elämäntyylistäsi. Kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestasi. Vastuunottaminen tarkoittaa sen tunnustamista, että hyvinvointisi lisääntyy sisältäsi käsin. Alat vastaamaan omiin henkilökohtaisiin tarpeisiisi. Vastuussa oleminen on myös kykyä vastata: kuunnella itseäsi, herättää eloon unohtuneet puolet itsestäsi. Itsetutkiskelun avulla opit uutta, löydät ja saat käyttöösi kaikki voimavarasi, joilla voit vaikuttaa sekä mieleesi, että kehoosi. Opit tietämään mitä tahdot, uskallat ilmoittaa siitä maailmalle ja teet voitavasi, et yhtään enempää, mutta korjaat kurssia tarvittaessa. 

Elämäntapamuutos hyvän olon tähden 

Jos olet päättänyt tehdä elämäntapamuutoksen – syystä tai toisesta ja se vaatii ajankäyttö- ja arvovalintoja, sekä omien rajojen uudelleen piirtämistä. Elämäntapamuutos etenee usean eri vaiheen kautta, mikä on lohdullista tietää. Kun näet muutoksen mahdollisuutena ja sovit itsesi kanssa, että yhtenäkään päivänä et koe kurjuutta päätöksesi takia, olet mitä varmimmin onnistuneella matkalla. Tuntemalla itsesi voit ennakoida millaisia haasteita tulet kohtaamaan – ja löydät juuri sinulle sopivat keinot toimia terveellä tavalla. 

Jos et olisi nyt tässä lukemassa ja etsimässä tietoa, olisit esiharkintavaiheessa. Tietoisella tasolla sinulla ei olisi aikomustakaan muuttaa käyttäytymistäsi, kieltäisit ja ainakin vähättelisit ongelmaasi etkä tiedostaisi muutoksen tarpeellisuutta. Sinulta puuttuisi ehkä itseluottamusta, olisit ahdistunut etkä tietäisi mitä oikeasti tavoittelisit - ja ainakaan omiin mahdollisuuksiin et uskoisi! Haluaisit kuitenkin jotain muuta. Elämääsi voisi kuvata ulkoa ohjautuvaksi ja epäitsenäiseksi. Uskot sattumiin ja ulkopuoliseen kontrollin voima vie toimiasi eteenpäin. Koet passiivisuutta ja vieraantumisen tunnetta suhteessa itseesi.  

 

Kun olet tiedostanut ongelmasi ja ajattelet tietoisesti muutoksen mahdollisuutta, olet siirtynyt harkintavaiheeseen. Et kuitenkaan vielä toimi aktiivisesti asian hyväksi, koska sinulla ei välttämättä ole realistista valmiutta muuttaa omaa toimintaasi, tapojasi tai käytöstäsi – tai elämäntilanteesi ei tue sitä täysin. Tässä vaiheessa olosi voi olla kovin ristiriitainen ja herkkä, koet tunteiden vuoristorataa; toisaalta toivot muutosta, mutta samalla pelkäät sitä, etkä tiedä mitä pitäisi konkreettisesti tehdä. Saatat olla tilanteessa, jossa koet, että et ole tarpeeksi hyvä ja riittävä osallistumaan elämääsi sellaisena kuin olet  - etkä siten uskalla vielä tarttua tekemiseen tai löytää aikaa sille. Motivaatiosi on heräilemässä, mutta pysyttelee vielä piilossa hetkittäisiä puuskia lukuun ottamatta. Auttaaksesi itseäsi eteenpäin, voit keskustella itsesi kanssa esim. seuraavista aiheista: 

 

  • Millaista rakkaus itseäsi kohtaan on? 

  • Kuinka paljon arvostat itseäsi ja kehoasi? 

  • Onko sinulla lupa tulla hoivatuksi, ottaa vastaan? 

 

Mitkä ovat nykyisten elämäntapojesi hyödyt ja haitat? 

• Millaisia kokemuksia sinulla on aikaisemmista muutoksista elämässäsi? 

• Mistä muutoksista sinun olisi helpointa aloittaa? 

• Mitä tiedät liikunnan vaikutuksista vireystilaasi, terveyteesi ja kuntoosi? 

• Mitä ongelmia liikunnan aloittaminen voisi aiheuttaa? Entä etuja? 

• Mitä esteitä koet ruokailun muuttamiselle? 

 

Keho tarvitsee arvostusta ja kaipaa hyvänä pitoa, mutta monesti sen kantajan ja kehon käsitykset hyvästä olosta ovat ristiriidassa. Keho tarvitsee sopivassa suhteessa ravintoa, lepoa ja liikettä ja oikea suhde löytyy kehoa kuuntelemalla. Nykyihmisen keho saa useimmiten liikaa paikallaan oloa, liian vähän liikuntaa ja unta ja liikaa ruokaa. Kuitenkin vain toimivaa kehoa voi oppia kuuntelemaan. Syömisen psykologiasta puolestaan tiedämme sen, että ruoka sinänsä ei aiheuta yhtään negatiivista tunnetta, vaan ihminen itse aiheuttaa ne omalla suhtautumisellaan. Myös syömiseen pätee saman kuin elämään yleensä: uteliaisuus lisää onnellisuutta. Heittäydy makujen valtaan, nauti ja elä! Älä analysoi puhki tai kumarra dieettejä, vaan mieti mitä kehosi ja mielenterveytesi kullakin hetkellä oikeasti tarvitsee. Terveys ja nautinnot eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, niistä molemmista voi puhua samassa lauseessa. 

  • Jos olet tottunut käyttämään ruokaa tunteiden säätelyn keinona, keino toimii vain, jos uskallat nauttia syömisestäsi sillä hetkellä. Et siis syö hävetäksesi ja kokeaksesi syyllisyyttä jälkikäteen, vaan puhtaasta mielihyvää tuottavasta nautinnosta. 


Oman tavoitteen ja tahdon kannalta on tärkeää uskaltaa suhtautua arvostavasti menneeseen, nykyiseen ja tulevaan. Sen sijaan, että keskittyisit olemassa oleviin ongelmiin ja yrittäisit epätoivoisesti ratkoa niitä, tai kielteisinä koettuihin persoonallisuuden piirteisiin ja muuttaa itseäsi, on aluksi tärkeämpää tutkia aikaisemmat menestymiset ja nykyiset voimavarat - ja kuvitella toivottu tulevaisuus. Kuten sanottu, itsesi ja tarpeidesi tuntemisen myötä osaat luoda toimintaa, joka vie sinua kohti toivottua tilaa ja tahdonvoimasi avulla pystyt toteuttamaan muutoksen - ja sen jälkeen ylläpitämään sitä. Tahdonvoima toimii vain levollisessa olemisen tilassa. Siitähän hyvässä olossa on kysymys. 

 

  • Muutostilanteessa asia pitää ensin ymmärtää älyllä, jotta sen voi hyväksyä tunnetasolla. Kun asian on ymmärtänyt ja hyväksynyt, siihen voi sitoutua. 


Kun opit arvostamaan itseäsi ja löydät voimasi, sinulle syntyy luontaisesti halu pitää itsestäsi huolta, voida hyvin ja nauttia elämästä. Nämä asiat tiedostettuasi olet siirtynyt valmistautumisvaiheeseen. Elämäsi on alkanut ohjautumaan sisältä käsin ja tunnet aitoa iloa. Koet muutoksen tarpeelliseksi ja olet tehnyt päätöksen elämäntapamuutokseen sisältyvästä itsesi huolehtimiseen liittyvästä toiminnasta. Olet ehkä jo kokeillutkin uusia toimintatapoja ja hahmottanut keinoja saavuttaa tavoitteesi. Olet aktiivinen, osallistuva, etsit tietoa ja haet apua tai tukea. Haluat jakaa kokemuksiasi ja saada sitä kautta vinkkejä toisten onnistumisista ja sudenkuopista. Opettelet edelleen tuntemaan itseäsi paremmin, mikä on tulevaisuuttasi ajatellen ehdottoman viisasta.  

 

Olet saattanut jo saada omakohtaisia kokemuksia onnistumisista, mitkä antavat lisää uskoa omiin mahdollisuuksiisi. Onnistumiset lisäävät itseluottamuksen lisäksi myös määrätietoisuuttasi ja tuovat keveyttä toimintaasi. Edistymisen huomaat itsesi arvostamisen ja hyväksymisen tunteen lisääntymisestä sekä elämänilosta. Tässä vaiheessa tärkeää on edetä 1-2 muutosta kerralla, sillä mieli tarvitsee aikaa sopeutuakseen muutokseen ja tahdonvoima on ehtyväinen. Tuloksellisinta sekä mielesi, että kehosi kannalta on aloittaa muutoksilla, joilla on suurin merkitys tavoitteesi saavuttamiseen. On lahja itselle asettaa tavoitteita. Tässä vaiheessa voit ottaa mielesi voimat käyttöön ja auttaa itseäsi visualisoimalla lopputuloksen: 

 

  • Tee tavoitekartta: Ota itseäsi inspiroivan värinen pahvi ja etsi lehdistä tai valokuvista sellaisia kuvia, jotka kuvaavat sinua, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Millaisia tunteita ja tunnelmia toivot elämääsi? Muista, että tunnetila voi olla myös tavoite! Miltä näytät? Miten pukeudut? Millaista liikuntaa harrastat? Mitä syöt? Millaisia asioita elämääsi kuuluu? Millainen mielentila sinulla on, kun olet tavoitteessasi? Liimaa kuvat pahville ja pidä sitä näkyvillä. Näin stimuloit näköaistisi avulla alitajuntaasi, joka auttaa sinua tavoitteen saavuttamisessa. Laitat siis mielikuvituksesi työskentelemään tahdon kanssa samaan suuntaan ja vapautat mielesi alitajuiset voimavarasi hyödylliseen käyttöön. 

 

  • Muista:  

  • Se mihin mieli kiinnittyy, siihen myös katse alkaa hakeutua ja se kasvattaa voimaa elämässämme. 

  • Ajattele tavoitteen suuntaisesti. 

  • Tunne, että olet jo saavuttanut tavoitteesi.  

 

Lisäksi voit sparrata itseäsi: 

 

• Havainnoi tietoisesti omaa toimintaasi ja toimi tavoitettasi tukevasti viimeistään nyt:  

 

  • Millaiselta EI:n sanominen tuntuu? 

  • Mille asioille sanot KYLLÄ? 

  • Pidä ruoka- ja/tai liikuntapäiväkirjaa 

  • Tunnista tunne- ja tapasyömistä aiheuttavat tilanteet - mielen vai kehon nälkä? 

 

• Sovi itsesi kanssa käytännön kokeiluista, tee niistä kokeilullisia tavoitteita ja kirjaa ne ylös: kieltäydyn asioista, jotka kuluttavat liikaa voimavarojani, kaksi hedelmää päivässä, lisään salaatin syöntiä aterioilla, ytän portaita, kävelen töihin jne. (1-3 asiaa). 

 

  • Muista: uudenlaisen elämäntavan saavuttamisessa toimii parhaiten hyvän lisäämisen laki: lisää energiaa ja hyvää mieltä tuottavia asioita elämääsi – samalla vähenee aika aikasyöpöiltä. Lisää ruokavalioosi terveellistä syömistä sen sijaan, että karsisit niitä – silloin epäterveelliset karsiutuvat vähitellen luonnollisesti. Lisää arkiaktiivisuutta ja liikkumista sen sijaan, että käskisit itseäsi vähentämään sohvalla makoilua. Lisää lepoa ja myötätuntoista suhtautumista itseäsi kohtaan sen sijaan, että ruoskisit itseäsi epäonnistumisista – sen aikaansaama hyvä mieli tuo rentoutta kehoon ja palvelee parasympaattisen hermoston aktivoitumista, jolloin voit tehdä itseäsi koskevia viisaampia päätöksiä.  

 

Mieti ovatko tavoitteet tarkkoja ja realistisia? 

 

  • Oletko muistanut asettaa tarkan aikataulun ja eräpäivän 

  • Ovatko tavoitteet mitattavissa olevia ja omia tekoja eli konkreettista tekemistä? 

 

Mistä sinun olisi hyvä luopua? Mitä tarvitset enemmän? 

• Miten varaudut vaikeisiin hetkiin tai tilanteisiin? 

• Millaista toimintaa kaipaat? 

 

  • Muista: sanoilla on suuri vaikutus mielen toimintaan. Sen sijaan, että käyttäisit sanoja aina, pitää, täytyy, pakko, käytä sanoja saan, voin, haluan, pystyn. 


Tunteet ja käytös määrittelevät ihmisenä olemisen perustaa ja vaikuttavat olennaisesti onnistumiseen. Millaiset tunnetaidot sinulla on? Tunnetaitoihin kuuluu se, että tunnistat tunteita, osaat nimetä ne ja tunnistat tunteen kehon kokemuksena. Tunne asuu aina kehossa ja tunteen takana on tärkeä viesti. Voimme karkeasti määritellä tunteet joko positiivisiksi tai negatiiviksi siitäkin huolimatta, ettei mikään tunne ole itsessään hyvä tai huono. Positiivisia tunteita esiintyy silloin, kun tarpeemme ovat tyydyttyneet ja negatiivisia silloin, kun koemme pahaa mieltä siitä, ettei meille jokin tärkeä tarve ole tullut kuulluksi ja/tai tyydytetyksi.

Ihmisillä on inhimillisiä perustarpeita, jotka ovat kaikille yhteisiä. Jokainen haluaa olla turvassa ja tulla rakastetuksi ja nähdyksi sellaisena kuin on. Haluamme myös tulla kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Kaipaamme sitä, että joku on kiinnostunut meistä ja tekemisistämme ja kohtelee reilusti. Meillä on myös tarve psykologiseen elämänhallintaan ja mahdollisuuteen vaikuttaa asioihin ja edistyä elämässä. Lisäksi tarvitsemme eri määriä vaihtelua, nautintoa, yksinoloa, seuraa jne. joten älä unohda kääntää syntymälahjaksi saamiasi temperamenttipiirteitä voitoksesi. Opettele siis tunnistamaan tunteitasi ja tarpeitasi niiden takana.

Muista, että heikkouksiesi tai kehittämistarpeidesi tuntemisella on myös merkitystä. Kun tiedostat ne, voit valjastaa nekin palvelemaan onnistumista, esimerkiksi näin:
 

  • * Jos tiedät suhtautuvasi uusiin asioihin varauksella, voi olla tavoitteen kannalta helpompaa aloittaa vain yhdestä muutoksesta kerrallaan ja pysyä samassa työpaikassa, pitäytyä tutuissa ja turvallisissa liikuntalajeissa, tai olla muuttamatta syömistottumuksia radikaalisti.  

  • * Jos taas aloitat helposti ja tiedät kyllästyväsi nopeasti, voi usean eri lajin vuorottelu auttaa pitämään motivaatiota yllä tai uudet reseptit innostaa kokkaamaan terveellisemmin. Pidä silmäsi auki mahdollisuuksille.  

  • * Jos rutiinit ärsyttävät, voi kehon viestien, kuten luonnollisen näläntunteen tai väsymyksen kuunteleminen auttaa toimimaan terveemmin kuin kellon mukaan eläminen.  

  • * Jos tarkkuus on vahvin ominaisuutesi, tee treenilistoja tai laske kaloreita. Jos taas tiedät tarvitsevasi muiden kannustusta, voi yhteinen projekti kaverin kanssa olla sinun juttusi, tai jos tiedät, ettet tiedä huippukuntoon tarvittavista aineksista tarpeeksi, on hyvä kysyä asioista tai hakea tietoa sinulle sopivalla tavalla. Palkkaisitko ehkä valmentajan? 


Itsen tuntemisen kautta sinä myös arvioit koko prosessia matkalla hyvään oloon. Matka on harvemmin suora, kohtaat väistämättä mutkia, ylä- ja alamäkiä. Siirtyessäsi entistä aktiivisempaan toimintavaiheeseen muutat yksitellen entisiä toimintatapojasi ja olet muutenkin täynnä virtaa. Onnistumisen kokemukset kantavat ja luovat uskoa tavoitteen saavuttamiseen. Jos itsesi tunteminen on heikkoa, puristat ja pakotat itseäsi tai mietit liikaa millaiselta muiden silmissä näytät, tavoite voi tuntua mahdottomalta saavuttaa - etenkin jos jäät kiinni epäonnistumisiin. Heikko itsearvostus ja asioiden pakottaminen myös lannistavat, kun tulee takapakkia ja ajaa tekemään huonoja valintoja.  

Toimintavaihe on projektin pisin vaihe, sillä toimintatapojen muuttaminen vaatii aikaa ja voimavaroja. Repsahduksia tapahtuu eniten tässä vaiheessa, jolloin ehkä palaat hetkeksi entiseen toimintaasi, mikä on luonnollinen osa prosessia. Vaarana ovat kuitenkin itsesyytökset ja epäonnistumisen kokemuksesta seuraavat häpeän tunteet, jotka saattavat pahimmillaan estää elämäntapamuutosten jatkamisen. Jos et arvosta itseäsi etkä tiedä tarkalleen miksi olet tähän projektiin ryhtynyt, on helppo jatkaa entisiä elämäntapoja ja ”antaa mennä” – ja olet jälleen matkalla sellaiseen, mistä ei seuraa hyvää oloa. Antaa mennä –mentaliteetti eli luovuttaminen on tila, jossa torjut omat tavoitteesi ja heität pois onnistumisen toiveet. Parhaimmillaan haasteet voivat johtaa itsestä oppimiseen ja oman (tunne) käyttäytymisketjun tunnistamiseen - ja sitä kautta vaikeuksien voittamiseen.  

Itsensä hyväksyminen alkaa niiden uskomusten ja pelkojen tunnistamisesta, jotka pitävät yllä kokemusta omasta arvottomuudesta, joka kutsuu luovuttamaan. Kolossaalinen epäonnistumisen pelko sitoo energiaa  kaikilta aikeilta. Pysähdy päivän mittaan hetkeksi kysymään itseltäsi: Hyväksynkö itseni tällä hetkellä juuri sellaisena kuin olen? Tuomitsematta itseäsi pyri tulemaan tietoiseksi siitä, kuinka suhtaudut kehoosi, tunteisiisi, ajatuksiisi ja käyttäytymiseesi. Hyväksyminen avaa mahdollisuuksia, luovuttaminen puolestaan sitoo sinut siihen, mitä et saavuttanut ja luonnollisesti lisää tuskaa. Kun arvottomuuden kokemus tulee tietoisuuteen, se alkaa menettää voimaa hallita elämääsi ja pystyt tekemään parempia valintoja. Ja sitoutumaan itsenäsi olemiseen. Se ainakin on asia, jossa kukaan ei voi sinua voittaa. 

  • Tutki hetki itseäsi: osaatko luoda sellaista energiaa, että voit omassa seurassasi luottaen levätä? 


Elämäntapamuutoksen aktiivisessa toimintavaiheessa on hyvä muistaa, että muutos ei ole pysyvä, jos se ei paranna elämänlaatua. Samoin käy, jos tingitään yleisesti hyvinvoinnista. Tutkimusten mukaan uusien elämäntapojen oppiminen vie 1,5 – 3 vuotta, joten välillä on hyvä kysyä itseltään: jaksanko näitä muutoksia?  

Itsensä kanssa voi olla hyvä keskustella esim. seuraavista aiheista: 

  • Mistä saan iloa elämään joka päivä? 

Mihin käytän aikani ja energiani? 

  • Tsemppasin ja onnistuin - miten sen tein? Pystynkö vielä jatkamaan? 

• Mikä on tavoitteeni vuoden kuluessa? 

• Mitkä nykyiset elämäntavat toimivat jo hyvin?  

• Mihin pitäisi vielä kiinnittää huomiota tai muuttaa toimintaa? 

• Ovatko muut huomanneet muutosta elämäntavoissasi? Miten he ovat reagoineet? 

• Mikä kannustaa sinua jatkamaan? Kenen apua tarvitset? 

• Mitä ajattelet tulevista viikoista, pitäisikö jotakin muuttaa? Kokeilla uutta? 

 

Kun olet saavuttanut tavoitteesi, olet vaiheessa, jota kuvaa parhaiten terveen elämän ylläpito, normaali ja nautittava arki. Suorittavalla nykyihmisellä on tapana takertua kontrolliin tai valtaan tehdäkseen oikeutusta olemassaololleen, ja lakata silti olemasta ja alkaa tehdä. Kuitenkin hyvinvoinnin lisääntyminen mahdollistuu päästämällä irti kontrollista ja antamalla asioiden tapahtua – palaamalla olotilaan jossa vallitsee luottamus ja läsnäolo. Asennemuutos kohti pelkkää olemista vaatii luopumista vastustuksesta ja astumista luottamuksen tilaan – tällöin pääsemme irti logiikasta ja avaudumme intuitiolle ja sisäisille tuntemuksille ja luovumme tarpeesta hallita. Antautuminen tälle tunteelle tarkoittaa päättämistä, että lakkaat taistelemasta itseäsi ja maailmaa vastaan ja alat sen sijaan rakastaa. 

Tässä koko elämän mittaisessa terveen elämän ylläpidon vaiheessa on merkityksellistä arki ilman totaalikieltoja tai ehdottomuuksia. Jos joudut kontrolloimaan itseäsi jatkuvasti, kykysi itsesäätelyyn heikkenee. Parhaiten toimivat kohtuullistaminen, maltti ja kompromissien tekeminen.  Muutoksesta on tullut pysyvä elämäntapa, mutta tielle osuu silti yllättäviä ja houkuttelevia tilanteita ja niissä kamppailua. Ristiretkellä hyvään oloon on syytä muistaa, että tekeminen täytyy myös tasapainottaa tekemättömyydellä – eli olemalla. Uudenlainen elämä on jatkuva prosessi, jossa on tärkeää kuunnella itseään, levätä riittävästi ja noudattaa hyväksi havaittuja rutiineja.  

Kun katselet hyvän olon projektiasi läsnäollen, hyväksyen ja hyvällä itsetunnolla varustettuna, näet tulevaisuudessa haasteita ja voit kokea onnistumisen, oppimisen ja löytämisen riemua. Voit nähdä asioissa myönteiset puolet ja olla kiitollinen siitä, mitä olet viime aikoina saanut aikaan, etkä painottaa sitä, mitä jäi saavuttamatta. Osaat olla armollinen itsellesi. Tämäkin on sana, joka viittaa vahvasti pyhään kirjaan, mutta armollisuuden kokemus auttaa sijoittamaan saavuttamatta jääneet asiat tulevaisuuden tavoitteiksesi tai luomaan uusia itsellesi sopivampia tavoitteita ja kykenet tekemään toimintasuunnitelman niitä kohti. Pystyt ajattelemaan ja näkemään sen hetken yli, jolloin tuntuu pahalta ja näkemään terveemmän, onnellisen tulevaisuuden, jossa sinä olet sinä ja niin on hyvä. Uskallat ja haluat kulkea sitä kohti, vaikka vaatisi suurtakin muutosta, joutuisit joskus kieltäytymään jostain tai et saisi kannustusta. Niin kliseiseltä kun tuntuukin sanoa, muista silti, että jokainen vastoinkäyminen sisältää opetuksen. Lisääntyneiden fyysisten ja psyykkisten voimiesi myötä voit nähdä kauas horisonttiin ja nauttia koko matkasta! 

Ps. Haluatko varautua vastoinkäymisiin? 

Positiivinen psykologia kannustaa myös ennakoimaan haasteita –siitäkin huolimatta, että uskaliaimmat yrittävät unohtaa ne kokonaan ja iskevät päänsä pensaaseen. On viisasta varautua, mutta senhän me tiedämmekin jo sodan jälkeen eläneiltä vanhemmiltamme, jotka opettivat meille sanonnat ”itku pitkästä ilosta” ja ”joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”. Nämä kansalliset uskomuksemme tuppaavat muokkaamaan elämäämme aivan kuten olisimme jääneet lapsuudenaikaiseen vaiheeseen, jossa mieli puntaroi taikauskoa ja todellista elämää rinnakkain. Kaikki varmaan muistavat joskus hypänneensä laattojen yli tai loikkineensa suojatien valkoisia raitoja pitkin. Jos teen näin, mitään pahaa ei tapahdu! Valitettavasti ja onneksi se ei toimi näin – pelastus on vastoinkäymisiin varautuminen, jonka ansioista meille murehtimisen sijaan vapautuu energiaa elää. Tämä ns. kaksoisajattelu tarkoittaa sitä, että ihminen yhtä aikaa pitää yllä myönteistä kuvaa itsestään ja uskoo saavuttavansa tavoitteen, mutta kohtaavansa matkalla joitakin ongelmia.  

Mieti nyt hetki tavoitteen saavuttamistasi ja kirjaa ylös kaksi tärkeintä hyötyä, jotka onnistuminen tuo tullessaan. Kirjaa seuraavaksi ylös, mitkä asiat koet haasteiksesi. Ja nyt kaksoisajatteluun: Kuvittele saavuttamiasi hyötyjä ja kuvaile tarkasti kuinka ne parantavat elämääsi. Mieti sen jälkeen suurinta onnistumisen tiellä olevaa estettä ja kuvaile tarkasti, miten toimimalla aiot haasteesi voittaa. Tarvitsetko asennemuutosta? Pystytkö siihen yksin? Kenen apua tarvitset? Löydä ratkaiseva tasapaino saavutuksen tuoman hyödyn ja matkallasi mahdollisesti kohtaamiseni ongelmien välillä ja päätä miten juuri sinä osaat, aiot ja haluat omat haasteesi voittaa. 

Voi vielä kerrata elämäntapamuutokseen liittyviä asioita ja varautua ennakkoon sudenkuoppiin seuraavasti: 

Positiivisesti muotoiltu tavoitteeni / visioni: __________________________________________________ 

  • Mihin asiaan haluan tarttua nyt heti - mikä on ensimmäinen askeleeni kohti tavoitettani?  

        1. _________________________________________________________________________________ 

Mitä teen ja milloin? Toistuvat rutiinit, jotka vapauttavat energiaa sekä yksittäiset tehtävät ja toimet?  

1. _________________________________________________________________________ 

2. _________________________________________________________________________ 

3.__________________________________________________________________________ 

Haasteiden tunnistaminen: Miten estän itseni tyypillisesti? Mitä muita haasteita voin kohdata? ______________________________________________________________________________________ 


        ___________________________________________________________________________
______
_

Miten varaudun sisäisiin ja ulkoisiin haasteisiin ennalta? ______________________________________ 

         __________________________________________________________________________________ 

Mitkä ovat seuraavat suuremmat askeleeni? 
2._____________________________________________________________________________________

3._____________________________________________________________________________________ 

 

Onnistumisen iloa, myötätuulta ja armollisuutta - nauti matkastasi <3 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkökulman vaihtamisen taito

Ymmärrä itseäsi: Mielen ja kehon toiminta kriisi- ja stressitilanteessa

Miksi ammatticoach tarvitsee kriisi- ja traumaosaamista?